Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Λαγάνα

Όταν ακούμε λαγάνα σίγουρα μας έρχεται στο μυαλό η Καθαρά Δευτέρα και ο φούρνος της γειτονιάς, νομίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να την φτιάξουμε μόνοι μας. Είναι σίγουρα πιο εύκολη υπόθεση από το ψωμί και πολύ πιο νόστιμη. Μόλις αποφασίσεις να την φτιάξεις για πρώτη φορά, σίγουρα θα θες να την έχεις στο τραπέζι σου όλο το χρόνο!


Υλικά:
  1. 750γρ αλεύρι σκληρό
  2. 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  3. 1 κσ αλάτι
  4. 1 κγ ζάχαρη
  5. 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  6. 1 φλιτζάνι τσαγιού κρασί (γλυκό)
  7. 1 κγ γλυκάνισο
  8. 2 κσ σουσάμι
  9. 1 ποτήρι νερό χλιαρό


Εκτέλεση:
Βράσε τον γλυκάνισο στο νερό για 4-5 λεπτά και πέτα το γλυκάνισο. Σε μία λεκάνη κοσκίνισε το αλεύρι, πρόσθεσε τη ζάχαρη και τη μαγιά, κάνε μια λακκούβα στη μέση και ρίξε το λάδι και το κρασί. Αρχίζει το ζύμωμα. σε λίγο ρίχνε σιγά σιγά το αρωματισμένο νερό, όχι όλο, όσο πάρει να βγει ένα ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια και να βγαίνει από τα τοιχώματα. Πασπάλισε με το αλάτι και άρχισε να ζυμώνεις δυνατά στον πάγκο εργασίας για 5-6 λεπτά. Ξαναβάλτη στη λεκάνη και άστη για 45 λεπτά περίπου σκεπασμένη, μέχρι να φουσκώσει. Όταν διπλασιαστεί χώρισε τη σε δύο μέρη και άπλωσε τη στο γνωστό σχήμα με πάχος όχι πάνω από ένα λεπτό. την αφήνεις πάλι να ξαναφουσκώσει για 20 λεπτά στη λαμαρίνα που θα το ψήσεις στρωμένη με μια λαδόκολλα. Με τα δάχτυλα πατάμε τις λαγάνες για να γίνουν τα βαθουλώματα. Τις ραντίζεις με λίγο νερό, αν έχει περισσέψει από το αρωματισμένο, καλώς. Πασπάλισε με σουσάμι. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς,  στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 45 λεπτά.


tip: Αν θέλεις να τη φτιάξεις με ελιές ή ντομάτα, τα προσθέτεις στο τελικό ζύμωμα.

  • 750 γραμμ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσαγιού κρασί γλυκό (Σάμου ή Λήμνου)
  • 1 κ.γλ. γλυκάνισο
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • 1 ποτήρι νερό χλιαρό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου