Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

φακελος μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά νοστιμεύουν τα φαγητά και τα γλυκά μας. Τα μπαχαρικά όμως κάνουν και καλό στον οργανισμό μας.  Ας δούμε πιο πάει με τι και σε τι μας βοηθούν.


Κανέλα:  Έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην μείωση του ζακχάρου  και της  χολυστερίνης. 
Έκτός από καλύτερος φίλος της βανίλιας απογειώνει τα κοκκινιστά και τα φρούτα.









Μοσχοκάρυδο: Βοηθάει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.
Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε σκόνη και μάλιστα σε μικρή ποσότητα. Βοηθάει την έκκριση γαστρικών υγρών, καταπολεμά τον μετεωρισμό και τα αέρια της κοιλιάς και γενικά «ανοίγει» την όρεξη. Επίσης ανακουφίζει από το φούσκωμα, τον εμετό και τη ναυτία. 
Ταιριάζει φανταστικά σε άσπρες σάλτσες, κρέατα και γλυκά.




Κρόκος κοζάνης ή σαφράν: Το χρυσάφι των μπαχαρικών! Χρησιμοποιείται ως στομαχικό αντισπασμωδικό και αφροδισιακό. Σήμερα έχουν αποδειχθεί οι αντιθρομβωτικές του ιδιότητες στο αίμα, ενώ σε μικρές δόσεις καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, ανοίγει την όρεξη και διευκολύνει την πέψη. Χρησιμοποιείται επίσης για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και στην κατάθλιψη, ενώ θεωρείται και ηρεμιστικό.
Ταιριάζει με ψάρια, ζυμαρικά και ρύζι.




Μπαχάρι: Βοηθάει στον τυμπανισμό και τις δυσπεψίες. Τέλειο για μαρινάδες σε ψητά και κρέατα.



Αστεροειδής γλυκάνισος:  είναι ένα καρύκευμα που μοιάζει πολύ στη γεύση με τον απλό, αλλά είναι πιο ντελικάτος. Έχει σχήμα αστεριού και χρησιμοποιείται στο χοιρινό, κοτόπουλο, ρύζι αλλά και στον καφέ, το τσάι και τα λικέρ.





Δοκίμασε, πειραματίσου και απογείωσε τα πιάτα σου με 1-2 μπαχαρικά τη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου