Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Φτιάξε το δικό σου χαρταετό!

Φέτος φτιάξε το δικό σου χαρταετό με τη βοήθεια του παιδιού σου και ξεκίνα τη διασκέδαση νωρίτερα!



Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:

Ντύσιμο:
Χαρτί χαρταετού ή γλασέ σε διάφορα χρώματα.
Μαρκαδόροι.
Πλαίσιο:
2 Στρογγυλά ξυλάκια διαμέτρου 6 χιλιοστών 80cm και 90cm το καθένα (εγώ τα βρήκα σε φυτώριο, τα χρησιμοποιούν για να στηρίζουν τα φυτά)
Βαμβακερό σπάγκο
Άλλα υλικά:
Δακτύλιος αλουμινίου διαμέτρου 20 χιλιοστών ( και ένα παξιμάδι ελαφρύ κάνει)
Σπάγκος χαρταετού
Ζύγια:
Με δύο σκέλη 1,20 μέτρα
Ουρά:
Φιόγκοι από πλαστικό ύφασμα ( ή σακούλες πλαστικές σε διάφορα χρώματα)


Κατασκευή του σκελετού:
Κάνουμε δύο χαρακιές στις άκρες των ξύλων για να μπορέσουμε να ντύσουμε το πλαίσιο του χαρταετού.
Έχουμε τα δύο ξύλα και τα ενώνουμε στο κέντρο του πιο κοντού (80cm) και 20cm κάτω του μεγαλύτερου (90cm) για να γίνει ένας σταυρός. (βλέπε εικόνα δίπλα.) Τυλίγουμε γύρω-γύρω πολλές φορές και κομπιάζουμε ένα γερό σπάγκο. Κόβουμε τα νήματα και τα σταθεροποιούμε με μια κόλλα τύπου στικ.  Οι εγκοπές πρέπει να δείχνουν όλες ή οριζόντια ή κάθετα προς τα έξω.

Σύνδεση του πλαισίου:
Τραβάμε στην αρχή το σπάγκο του πλαισίου στην επάνω χαρακιά του σκελετού, ύστερα τραβάμε σφιχτά από τις δύο πλευρές μέσα από τα αυλάκια των δύο παγίων και τέλος τον οδηγούμε στη χαρακιά της κάτω κορυφής. Εδώ τον δένουμε με κόμπο και τον κολλάμε καλά. Προσθέτουμε μια μικρή θηλιά  για την ουρά του αετού. Προσοχή! Εδώ είναι βασικό να ενισχύσουμε όλους του κόμπους και τις σταυρωτές συνδέσεις με κόλλα.

Κοπή και προσαρμογή της επένδυσης:
Για να κόψουμε σωστά την επένδυση, τοποθετούμε το σκελετό επάνω στο χαρτί και σημειώνουμε τα 4 γωνιακά σημεία του περιγράμματος. Σχεδιάζουμε επάνω στο χαρτί το περίγραμμα του αετού και αφήνουμε 2-3cm περιθώριο σε κάθε πλευρά για να το τυλίξουμε και να το κολλήσουμε. Προσοχή. Αφήνουμε περιθώριο και στις γωνίες.

Ζύγια:
Τραβάμε ζύγια σε δύο σημεία στο σταυρό του αετού και στο άκρο του μεσαίου ξύλου μέσα από το χαρτί και δένουμε καλά με κόμπο. Τα σημεία αυτά τα ενισχύουμε με στρογγυλά κομμάτια χαρτιού. Ισοζυγίζουμε το σπάγκο, βάζουμε θηλιά στο σημείο έλξης και κάνουμε ένα στρογγυλό κόμπο ή θηλιά για να μπορεί να μετατοπιστεί. Όταν τα ζύγια είναι τεντωμένα, το επάνω μέρος πρέπει να σχηματίζει ορθή γωνία με τον αετό.

Σχεδίαση: 
Εδώ είστε ελεύθεροι να κάνετε ότι θέλετε, αλλά να θυμάστε ότι το σχέδιο θα πρέπει να καλύπτει μεγάλο μέρος της επιφάνειας για να φαίνεται από πολύ ψηλά. Επίσης πάρτε χρώματα που έχουν αντίθεση για να είναι ακόμα πιο ευδιάκριτο. Και τέλος το σχέδιο πρέπει να μοιράζεται ισορροπημένα για να μην είναι πιο βαρύς ο αετός στη μία μεριά και γέρνει.

Όταν πέρυσι φτιάξαμε αυτό το σχήμα του αετού, και δεν είχε αέρα, ήμασταν οι μόνοι που πήγαμε πολύ ψηλά! (χιχιχι)
Καλά πετάγματα!!!
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου